Ketam masak lemak tempoyak dan cilipaldi
Assalamualaikum..
Ketam masak lemak cili padi
VS
Ketam masak lemak tempoyak
Rezeki harini.. berlauk ketam kite.. ketam fresh.. hidup2 lagi tau masa siang.
Masa beli abang tu cakap ketam sini.maknanya nelayan sini yang cari ketam tu. oh rumah kaknyul dekat dengan laut. tapi pantai sini tak cantik untuk mandi manda sebab lumpur sebab sini kire best untuk pantai nelayan dan memancing tauuuu
Tapi kecik2 dulu k.nyul n geng belasah je. best apa janji dapat mandi laut heeee. banyak lah aktiviti kecik2 dlu kat tepi pantai. kutip siput,mandi manda.cari belangkas .. dekatsangat sebab belakang rumah je.
Dlu mak abah bukak kedai makan tepi laut. ohh tinggal kenangan. kalau ombak besau org melaka cakap besau...dengar tau sampai umh lagi2 bila malam.serammmm..
Tapi kalau nak mandi air laut cantik pantai ombaknya tenang kite org pergi pulau je.PULAU BESAU.tapi kalau google jangan taip pulau besau ye ..taip pulau besar..heeee jeti pun belakang rumah je.
Best tau rumah dekat laut.ikan fresh,siput g kutip klo nk makan, belangkas g jer tunggu kat pantai tu, nampak buih get ready.huuuuu rasa nk makan buah nipas masuk payau bakau best2
Rini 2jenis masakan ketam tau. satu untuk mak satu untuk kami suami isteri.
Ketam Masak lemak ciliapi
VS
Ketam masak lemak tempoyak
Bahan sama je yang beza bubuh tempoyak dgn cili padi berasap tu
Tips&bahan bahan
Ketam
Santan
Serai
Bawang merah
Daun kunyit
Belimbing buluh
Kunyit hidup
Cili padi/besar
Asam keping(bagi sapa suka masam,klo belimbing da masam xperlu dah)
Nak masak lemak sedap sampai bau luar rumah pakai kunyit hidup tau baru kick,masukkan sekali daun kuyit pehhh aroma jer da tangkap leleh tau.
Serai ketuk2 lebam je.
Santan pekat2 baru sedapš°
Kaknyul buat 2 jenis bukan apa,tekak suami org melaka tak berapa nak masuk tempoyak kt tekak dia. tapi ade jer org melake makan tempoyak.yelah tekak lain2 kan..
Lepastu mak k.nyul tak makan pedas.dulu makan..biasalah dah berumur byk ni kan.pedas2 sangat pun tak boleh lagi2 ada gastrik.
Dah siap masak lemak terus terajin buat kuih sekali. inti kelapa ada lebih apa lagi.sambung lah lagi kt dapur..
Masak kuih pakai gula melaka is tersedapp tau.nak tau gula melaka asli warna dia hitam betol,lembut masa potong,mudah cair.yg mcmni 100%gule melake ye
Bubuh daun pandan haaaaa bearoma 1rumah.
Ni hampas daun pandan da blend yang diambil pati dia hampas dia boleh buat pewangi dapor atau pewangi esbok na.jgn terus pi buang..
See pewarna makanan pun kalau nk buat kuih muih kak nyul lebih suke yang asli natural. bukan supliment jer nak natrural.
Terhasillah kuih gulung ni yang beraroma pandan.sedap bau..rasa pun sedap.jangan terlebih pati pandan masa bancuh takot nanti terpahit pulok..
Kaknyul panggil kuih ketayap.korang panggil kuih apa???sorry xsusun cecantik
Ini aslnya tadi buat lempeng gula merah.lebihan sebab inti da abis.xkan nak buang.tambah je gula merah sedappppp
Lipat2 jadi 3segi kaknyul tukar nama jadi waffle pandan gula merah.kekekeekekeke
Kalau bubuh inti jagung ke kacang merah ke sedap jugak nih.haa bileh try next menu.
Sekian dari dapur kaknyul.
Jangan lupa visit my ig n facebook na. heeeee
Terima kasih lah luangkan masa visit blog kak nyul tempat nak potpetpotpet nih heeeee
0 comments: