Jeruk betik.cara mudah dan senang
Ramai jugak pm kaknyul nak resepi jeruk betik..maaf ya kaknyul da janji nak share ..ni baru bekesempatan.
Nah resepi.kalau buat sendiri tekak pun taksakit.banyak pun banyak heheheh
HOMEMADE JERUK BETIK
4BIJIK BETIK MENGKAL^pastikan masih keras isinya
1cawan gula pasir(boleh kurang kan kalau taknak manis sangat)
1cawan cuka(boleh ikut selera sendiri)
air masak
2sudu garam kecil
12 bijik asam boi warna merah
4-5 bijik cili padi-belah 2
Kupas kupas betik muda tadi potong ikut suka (hiris ala2 jeruk kat kedai tu) rendam air garam seketika bagi buang getah betik.
Cuci dan tos kan
Campurkan gula,garam,cili padi,asam boi, cuka, air masak gaul rata
Tuang cuka dan air masak agak2 separas atau setengah tinggi isi betik dalam bekas
kaknyul buat dua bekas tau jeruk ni.. satu bekas gula pasir satu bekas lagi GULA STEVIA..
DUA2 SEDAP.cuka pulak kak nyul pakai cuka KURMA. Terserahlah uols nak pakai cuka apa ya.
Betik pulak 2jenis..satu betol2 muda isinya putih lagi..satu lagi isi kekuningn tapi masih keras..
Hasilnya yang isi kekuningan lembut cair dimulut betiknya bila da jadi jeruk..yang isi putih rangup..
Rupanya jeruk betik yang jual.kat kedai tu bukan lah warna merah ..pewarna rupanya.. asam boi merah lebih senang n mudah n sedap..asam boi tu yg buat jeruk jadi merah...
Share lah resepi ni kat wall uols kalau tak nanti jenuh nak mencari..
#dapurnyul
#nyulhud
#janganpmkaknyulnakjeruktakjualtau
#jualshakleeaje
Kupas kulit betik.
Hati2 pegang pisau.1
Sebelum potong2 cuci bersih2
Potong mengikut cita rasa.
Best dipotong dadu tauu
Tuangkan garam dan rendam kan seketika
Bagi getah buah hilang
Setelah ditos kan masukkan dalam bekas
Taburlaj asam boi
Kaknyul pakai cuka kurma
Tuanglah cuka
Taraa
Lepas masukkan cuk masukkan air masam
Kaknyul pakai stevia.lebih sihat
Ingat gula adalah racun putih
Siap.rasalah cukup manis masam simpan dalam petiais
brapa lama agk2 bole dimakan selepas perap tu kak...
ReplyDelete